کراتین از پرطرفدارترین مکملهای تغذیهای است که باعث چاقی میشود. در واقع، کراتین و افزایش وزن با یکدیگر رابطه مستقیمی دارند، اما این چاقی به دلیل احتباس آب در عضلات است. باور نادرستی که در ذهن بیشتر افراد شکل گرفته این است که با مصرف کراتین چربی بدن افزایش مییابد و چاقتر میشوند؛ در حالی که این مکمل با وارد کردن آب به درون سلولهای عضلات باعث حجیمتر شدن آنها شده و در نتیجه چاقی میشود؛ نه با افزودن چربی. این افزایش وزن ناشی از آن ممکن است چند روز یا چند هفته بعد قابل مشاهده باشد و پس از قطع مصرف مکمل نیز از بین میرود. در ادامه در مورد باورهای نادرست مصرف کراتین و افزایش وزن ناشی از آن بیشتر توضیح میدهیم.
کراتین چیست؟
کراتین ترکیبی طبیعی است که در عضلات بدن وجود دارد و انرژی مورد نیاز برای انجام فعالیتهای شدید و کوتاهمدت را فراهم میکند. برای تامین کراتین میتوان به مصرف غذاهایی نظیر گوشت قرمز و ماهی پرداخت، اما اگر میخواهید بدنسازی انجام دهید و با ورزش به افزایش حجم عضلات خود کمک کنید، مصرف مکمل کراتین روش مناسبی است.
در واقع، کراتین و افزایش وزن با یکدیگر رابطه مستقیمی دارند و این مکمل با افزایش حجم عضلات باعث افزایش وزن میشود. با این حال، مصرف کراتین و افزایش وزن ناشی از چاقی به دلیل ایجاد تودههای چربی جدید نبوده و با قطع مصرف دارو از بین میرود.
کراتین و چاقی
در پاسخ به این سوال که آیا کراتین چاقکننده است یا خیر، باید گفت که بله، کراتین چاقکننده است، اما با مکانیزمی متفاوت باعث افزایش وزن میشود. افزایش وزنی که کراتین ایجاد میکند ناشی از احتباس آب است.
البته، میزان چاقی با مصرف کراتین به فاکتورهای مختلفی از جمله دوز مصرفی، مدت زمان مصرف و واکنش بدن فرد به این مکمل بستگی دارد، ولی در حالت کلی کراتین با احتباس آب در بدن باعث افزایش وزن میشود.
کراتین چگونه باعث چاقی میشود؟
بهتر است بدانید احتباس آب زیاد برای همه افراد اتفاق نمیافتد، اما به این دلیل که این مکمل سطح آب درون سلولی و برون سلولی را بیشتر میکند، عضلات ظاهر حجمیتری به خود میگیرند. بدین ترتیب، مصرف کراتین و افزایش وزن همواره با هم در ارتباط هستند.
در حالت کلی، این افزایش آب در بدن باعث چاقتر شدن میشود. اگر میخواهید عضلات خود را پروش دهید و تقویت کنید، میتوانید از کراتین برای این کار بهره ببرید. این مکمل میزان آب درون سلولهای عضلانی را افزایش داده و آنها را پرتر و بزرگتر نشان میدهد.
با مصرف کراتین میتوان چند کیلو و در چه بازه زمانی چاق شد؟
همانطور که بیان شد، کراتین و افزایش وزن رابطه مستقیمی با یکدیگر دارند. در رابطه با میزان افزایش وزن پس از مصرف کراتین باید گفت که پس از مصرف این مکمل میتوانید حدود ۱ الی ۳ کیلو افزایش وزن را تجربه کنید که ممکن است در بازه زمانی چند روز تا چند هفته، بسته به سلامت عمومی بدن فرد، دوز مصرفی و انجام یا عدم انجام ورزشهای قدرتی و… ایجاد شود.
آیا مصرف کراتین برای چاقی مضر است؟
کراتین ممکن است باعث بروز عوارض خفیفی نظیر ناراحتی معده یا اختلالات گوارشی شود، اما معمولاً این عوارض گذرا بوده و به مرور برطرف میشوند. همچنین، با تقسیم دوز مصرفی و مصرف کراتین میکرونیزه میتوانید احتمال بروز این عوارض را کاهش دهید. در حالت کلی، مصرف کراتین و افزایش وزن ناشی از آن مضر نیست.
افزایش وزن شدید با مصرف کراتین
اگر با آغاز مصرف کراتین متوجه افزایش وزن خود شدهاید، میتوانید از اثرگذاری صحیح و اصولی مکمل اطمینان داشته باشید. برخی از افراد فکر میکنند که نمیتوانند از این افزایش وزن جلوگیری کنید، اما جای نگرانی نیست و شما تنها کافیست به ورزش کردن ادامه دهید و شاهد تغییرات درست در عضلات خود باشید.
مطمئن باشید به تدریج متوجه اثرات اصلی کراتین روی بدنتان خواهید شد. بدن با کمک فرآیندی به نام هموستاز از برهم خوردن تعادل آب و دیگر مواد موجود در آن جلوگیری میکند. برخی از افراد متوجه احتباس آب شدید در بدن خود میشوند.
در چنین مواقعی میتوانید برای بازه زمانی کوتاهی مصرف مکمل کراتین را متوقف سازید. بدن روزانه از ۱ الی ۲% کراتین استفاده میکند و اگر کراتین در عضلاتتان تجمع یابد، میتوان با قطع مصرف مشکل را برطرف کرد. برای جلوگیری از احتباس آب شدید در بدن میتوانید دوز مصرفی را نیز کاهش دهید.
آیا کراتین صورت را چاق میکند؟
کراتین یکی از مکملهای بحثبرانگیز در افزایش وزن است که میتواند برای چاقی صورت نیز مفید باشد. البته، کراتین اصل برای افزایش وزن به طور مستقیم روی چاقی صورت تأثیر نمیگذارد، اما با ایجاد احتباس آب در عضلات بدن ممکن است باعث تورم یا به اصطلاح پف کردن صورت شود.
این پف کردن به نوعی باعث چاقتر دیده شدن صورت خواهد شد. در صورت ناخوشایند بودن این حالت برایتان، میتوانید به انجام ورزشهای صورت و نوشیدن آب کافی بپردازید.
باورهای غلط درمورد کراتین
کراتین مکملی ایدهآل و بیضرر برای افرادی است که میخواهند همراه با ورزش به عضلهسازی بپردازند. با این حال برخی باورهای غلط در مورد تاثیرات این مکمل وجود دارند که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
· مشکلات گوارشی: برخی از افراد بر این باور هستند که مصرف کراتین باعث ایجاد مشکلات گوارشی میشود؛ در حالی که این مکمل تاثیر منفی بر سیستم گوارشی ندارد. البته، در موارد بسیار نادر (۵ تا ۷ درصد) مصرفکنندگان ممکن است مشکلات گوارشی خفیفی را تجربه کنند.
· گرفتگی عضلات و دهیدراته شدن: باور غلط دیگر در مورد کمآبی بدن هنگام مصرف کراتین است. با مصرف کراتین عضلات بدن بدن نه تنها دچار گرفتگی و کمآبی نمیشوند، بلکه با ذخیره مناسب آب مواجه خواهند شد.
· تخریب بافتهای عضلانی (رابدومیولیز): کراتین باعث کاهش دمای بدن و ضربان قلب حین ورزش میشود و هیچ ارتباطی با تخریب عضلات اسکلتی ندارد.
· چاقی: مصرف کراتین فقط در روزهای ابتدایی باعث چاقی میشود و به مرور با کاهش دوز مصرفی و انجام فعالیتهای ورزشی این اضافه وزن از بین میرود.
· افزایش قدرت: برخی از افراد فکر میکنند کراتین راهحل مناسبی برای افزایش قدرت آنها است؛ در حالی که این مکمل تنها به عضلهسازی کمک میکند. اگر فردی با مصرف کراتین، از رژیم عذایی مناسب و تمرینات ورزشی صحیح پیروی نکند، مکمل تاثیری بر قدرت وی نخواهد داشت.

بهترین زمان مصرف کراتین
پس از اطلاع از ارتباط بین کراتین و افزایش وزن، بهتر است مناسبترین زمان استفاده از آن برای دستیابی به نتیجه مطلوب را بدانید. اگر کراتین را برای عضلهسازی همزمان با انجام ورزش و بدنسازی استفاده میکنید، میتوانید آن را قبل یا بعد از تمرینهای ورزشی خود مصرف کنید.
اگر میخواهید انرژی خود را برای ورزش، دمبل زدن و… افزایش دهید، توصیه میشود کراتین را حدود ۳۰ دقیقه قبل از شروع تمرینات خود استفاده کنید. علاوه بر این، استفاده از این مکمل همراه با یک وعده غذایی غنی از کربوهیدرات و پروتئین پس از ورزش نیز میتواند به عضلهسازی و جذب بهتر کراتین کمک کند.
سخن پایانی
کراتین از مکملهایی است که هم در گوشت قرمز و ماهی وجود دارد و هم میتوان به صورت قرصهای مکمل آن را تهیه کرد. این مکمل باعث احتباس آب در عضلات شده و مصرفکننده را چاق میکند. دلیل ارتباط بین کراتین و افزایش وزن نیز همین احتباس آب است که عضلات را پرتر و بزرگتر نشان میدهد و باعث میشود صورت به اصطلاح پف کند یا چاقتر به نظر برسد که میتوان با انجام ورزش آن را کنترل کرد. در حالت کلی، استفاده از مکمل کراتین به افرادی توصیه میشود که میخواهند همراه با انجام ورزشهای بدنسازی، عضلات خود را تقویت کنند و مصرف آن به تنهایی برای چاق شدن مناسب نیست.
نظرات کاربران