دارو سرفه: بهترین راهکارهای تسکین سریع
هنگامیکه مواد تحریککننده، مخاط یا اجسام خارجی داخل مجرای تنفسی وجود دارند، واکنش طبیعی بدن برای پاکسازی آنها بهصورت سرفه بروز میکند. سرفهها میتوانند انواع مختلفی داشته باشند که هرکدام به دلایل متفاوتی به وجود میآیند؛ ازجمله سرفههای شایع و رایج میتوانیم به سرفه خشک، مرطوب (خلطدار)، حاد و مزمن اشاره کنیم. میتوانید این سرفهها را با انواع دارو سرفه مانند دارو سرفه خشک یا خلطدار و همراه با درمانهای خانگی درمان کنید. در ادامه، به معرفی بهترین داروها و راهکارهایی برای تسکین سریع سرفه میپردازیم.
علل ایجاد سرفه
سرفه بهعنوان یک واکنش طبیعی در بدن برای پاکسازی مجاری تنفسی از مواد تحریککننده، مخاط یا اجسام خارجی ایجاد میشود. البته علل متفاوتی میتوانند موجب بروز انواع سرفهها شوند. عفونتهای تنفسی از اصلیترین علتهای سرفه بهشمار میروند که در آن ریهها و گلو توسط ویروسهای سرماخوردگی و آنفولانزا تحریک میشوند. این عفونتها معمولا سرفههای خشک و خلطداری به همراه خواهند داشت. برونشها نیز از دیگر علتهای شایع این سرفهها هستند که معمولا بهدلیل عفونت ویروسی یا باکتریایی به وجود میآیند. باید بدانید برخی داروها (مانند داروهای فشار خون) نیز میتوانند تاثیراتی بر گلو و مجاری تنفسی داشته باشند و موجب بروز انواع سرفه شوند.
در بسیاری مواقع ممکن است شما به گردهها، گردوغبار یا سایر آلرژنها حساسیت نشان دهید که منجربه سرفههای خشک و مداوم میشود. این سرفهها معمولا بهصورت فصلی پیش میآیند و میتوانید به کمک آنتیهیستامینها بهعنوان دارو سرفه، این سرفههای آلرژیک را رفع کنید. دود سیگار، آلودگی هوا، مواد شیمیایی و بخارات مضر نیز از دیگر تحریککنندههای گلو و مجاری تنفسی بهشمار میروند. برخی بیماریهای تنفسی مانند آسم نیز ممکن است موجب گرفتگی و التهاب گلو شوند و آن را باریکتر از حد معمول کنند که منجربه سرفه میشود؛ این سرفهها معمولا هنگام شب یا پس از فعالیتهای ورزشی رخ میدهند.
انواع دارو سرفه
داروهای سرفه در انواع مختلفی وجود دارند که با مکانیسمهای منحصربهفردی برای نوعی از سرفه کار میکنند. البته شما امکان استفاده از نوع گیاهی این داروها را نیز خواهید داشت. دارو گیاهی معمولا عوارضی ندارد و به همین دلیل گزینه مناسبی برای بسیاری از افراد است. در ادامه، توضیحاتی درباره انواع دارو برای سرفههای مختلف ارائه میکنیم.
داروهای ضد سرفه
داروهایی مانند دکسترومتورفان و کدئین ازجمله داروهای ضد سرفه هستند که با سرکوب مرکز سرفه در مغز، به کاهش و کنترل آن کمک میکنند. این داروها بیشتر برای سرفههای خشک و تحریککننده مناسب هستند و بهعنوان دارو سرفه خشک به کار میروند.
داروهای خلطآور
همانطورکه از اسم آنها مشخص است، این نوع دارو سرفه به رقیق کردن و کاهش چسبندگی خلطها کمک میکند که منجربه خروج راحتتر آنها از مجاری تنفسی میشود. به همین دلیل، داروهای خلطآور بیشتر برای سرفههای همراه خلط مناسب هستند. گایافنزین از محبوبترین داروهای خلطآور بهشمار میرود.
داروهای ضد احتقان
در برخی موارد با التهاب گلو و ورم کردن آن، راه تنفس تنگ و سخت میشود؛ به کمک داروهای ضد احتقان میتوانید تورم مخاط بینی و مجاری تنفسی را کاهش دهید و راه تنفس خود را باز کنید. البته این داروها را معمولا باید همراه نوعهای دیگری از داروهای سرفه مصرف کنید.
داروهای ترکیبی
این داروها ترکیبی از انواع داروهای ضد سرفه و خلطآور هستند که تاثیر دوجانبه برای سرفههای خشک و خلطآور دارند. البته این داروها میتوانند براساس نیاز شما ترکیبی از داروهای ضد احتقان، آنتیهیستامینها و انواع دیگر دارو سرفه نیز باشند.
درمانهای خانگی سرفه
برای درمان انواع سرفه در خانه روشهای زیادی وجود دارد که میتوانند مخصوصا برای سرفههایی با دلایل سرماخوردگی، آنفولانزا یا تحریکات محیطی مناسب باشند. بیشتر این درمانها بهصورت گیاهی و طبیعی هستند و معمولا عوارضی ندارند؛ بنابراین میتوانید در کنار داروهای سرفه، از این روشها نیز استفاده کنید تا به فرایند بهبود سرعت ببخشید. در ادامه، به معرفی برخی از درمانهای خانگی برای تسکین سریع سرفه میپردازیم.
زنجبیل
زنجبیل با خاصیت ضدالتهاب و ضدتشنجی که دارد، میتواند به درمان سریع سرفهها کمک بزرگی کند و بهخصوص سرفههای خشک و تحریککننده را کاهش دهد. برای استفاده از این گیاه میتوانید تکههایی از آن را به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه در آبجوش بجوشانید و بعد همراه عسل میل کنید. این گیاه علاوهبر تسکین درد و آرام کردن عضلات، به تقویت سیستم ایمنی بدن نیز کمک میکند.
عسل
عسل نیز یکی دیگر از مواد طبیعی دارای خاصیتهای ضدالتهابی و تسکیندهنده است که میتواند گزینه مناسبی برای مصرف همراه دارو سرفه باشد. این ماده را میتوانید داخل چای و دمنوشهایی که مینوشید، بریزید و همراه آنها میل کنید یا اگر دوست داشتید، مصرف تنهای آن نیز میتواند کمککننده باشد. البته توجه داشته باشید که معمولا عسل میتواند برای نوزادان زیر یک سال خطرناک باشد و موجب واکنش آلرژیک یا بیماری بوتولیسم نوزادان شود.
غرغره آبنمک
غرغره کردن آبنمک میتواند کمک بزرگی به تسکین سریع سرفه و ناراحتی و سوزش ناشی از آن باشد. برای این کار میتوانید نصف قاشق چایخوری نمک را در یک لیوان آب گرم حل کنید و در طول روز به غرغره کردن آن بپردازید. البته استفاده از این روش برای خردسالان پیشنهاد نمیشود.
بخور
بخور یکی از بهترین مکملها در کنار انواع دارو سرفه محسوب میشود که همواره برای درمان انواع سرفه موثر بوده است. این روش مخصوصا برای سرفههای ناشی از احتقان و خلط میتواند تاثیر زیادی داشته باشد. برای تنفس بخار میتوانید از یک کاسه حاوی آب داغ استفاده کنید و یک حوله روی سر خود بیندازید تا بخار کاملا وارد مجاری تنفسی شما شود. امروزه دستگاههای بخور سرد و گرم نیز ساخته شدهاند که میتوانید آنها را در اتاق و کنار خود قرار دهید.
چای گیاهی
از زمانهای قدیم همیشه هنگام سرفه چای و دمنوشهای گیاهی جزو توصیههای مادران و پزشکان بوده است؛ چراکه این مایعات گرم با رطوبتدهی به گلو و خواص ضدالتهابی خود به کاهش سرفهها کمک میکنند. میتوانید از چای یا دمنوش آویشن، نعناع، مرزنجوش، شیرینبیان و گل ختمی برای آرام کردن گلو و کاهش سرفهها استفاده کنید.
سخن پایانی
برای درمان و تسکین انواع سرفه روشهای مختلفی وجود دارد که میتوانید براساس نوع سرفه و وضعیت خود، موثرترین روش را انتخاب کنید. باید بدانید با استفاده از دارو گیاهی نیز میتوانید انواع سرفه را بدون عوارض درمان کنید؛ همچنین شما امکان استفاده از درمانهای خانگی و طبیعی در کنار مصرف دارو سرفه را خواهید داشت که به فرایند تسکین سرفه سرعت میبخشد. داشتن استراحت کافی، نوشیدن مایعات زیاد، پرهیز از دود سیگار و اجتناب از غذاهای تحریککننده نیز از دیگر موارد تاثیرگذار در افزایش سرعت فرایند بهبود هستند. برای خرید می توانید از معتبر ترین داروخانه انلاین کشور یعنی متا دارو اقدام نمایید.