10 درمان تضمینی برای درمان دیسک گردن شدید
۱۰ درمان تضمینی برای درمان دیسک گردن شدید وجود دارد که باعث بهبود دیسک گردن می شود.دیسک گردن از عارضه های دردناک می باشد که می تواند برای فرد بسیار آزاردهنده و دردناک باشد. این مشکل زمانی رخ می دهد که در اثر ضربه و فشار آسیب دیدگی یا جابجایی دیسک های گردن اتفاق افتاده و در پی آن تحریک و فشار به روی ریشه های عصبی را داشته باشیم. در این شرایط فرد آسیب دیده دچار درد های شدید و مزمن و محدودیت در انجام کار های روزانه خود می شود. شدت عارضه دیسک گردن از خفیف تا شدید و حتی در مواردی کشنده می تواند متغیر باشد.
معمولا برای درمان دیسک گردن در شروع آن با روش های غیر تهاجمی از جمله ورزش های مناسب و داروهای غیر استروئیدی و ممانعت از انجام کار سنگین می باشد و حتی می توان با کمک درمانگر با سواد و فیزیوتراپی در منزل به درمان دیسک دست یافت. اما اگر شدت این عارضه افزایش پیدا کند و دیگر اقدامات گفته شده پاسخگو نباشد و فرد مداوم دچار درد های شدید شود؛ باید به راه های درمانی سخت تری مثل عمل جراحی دست زد. البته که عمل های جراحی معمولا آخرین روش درمانی می باشد و سعی می شود با روش های درمانی راحت تری مثل فیزیوتراپی و … به بهبود وضعیت بیمار کمک کرد.
دیسک گردن چیست و چه علائمی نشانه دهنده وجود این عارضه می باشد؟
ستون فقرات از استخوان های کوچک یا همان مهره ها تشکیل شده است. این استخوان های کوچک توسط دیسک های گردن محافظت می شود. این دیسک ها زمانی که سالم هستند مانند یک ضربه گیر برای ستون فقرات عمل می کند و حفظ انعطاف پذیری ستون فقرات را به دنبال دارد. اما زمانی که این دیسک ها آسیب می بینند پاره شده و یا ورم غیر طبیعی خواهند داشت که به این حالت بیرون زدگی و یا لغزش دیسک می گویند. این بیرون زدگی میتواند در هر قسمتی از ستون فقرات افراد اتفاق بیفتد اما در گردن و کمر این عارضه شایع تر می باشد. علائم بیرون زدگی دیسک گردن به شدت و ناحیه عارضه بستگی دارد اما شایع ترین علائم آن عبارتند از:
- درد گردن
- درد بازو و یا دست
- احساس درد در ناحیه شانه ها
- احساس گزگز و یا بی حسی در بازو ها و یا کل دست
- ضعف در دست
- سردرد
- سخت شدن فعالیت های حرکتی مانند بستن دکمه لباس و یا رانندگی
- گرفتگی و اسپاسم عضلات گردن
در موارد بسیار شدید بیرون زدگی دیسک گردن می تواند اختلالاتی در روده یا مثانه و حتی مشکل در راه رفتن را به دنبال داشته باشد.
علت بیرون زدن دیسک گردن چیست؟
بیرون زدگی دیسک معمولا در اثر پارگی و ساییدگی دیسک انجام می شود که این وضعیت به عنوان انحطاط دیسک نیز شناخته می شود. با افزایش سن، دیسک های ستون فقرات بخشی از مایع درون خود را از دست می دهند که باعث می شود انعطاف پذیری دیسک ها کم شود. بیرون زدگی دیسک همچنین می تواند در اثر ضربه و یا آسیب به ستون فقرات اتفاق بیفتد. در پی آسیب وارده به ستون فقرات می تواند منجر به پارگی و یا ترک خوردن لایه بیرونی دیسک شود که هسته داخل دیسک به بیرون نشت میکند. نشت این مایع می تواند به عصب مجاور فشار وارد کرده و علائمی را ایجاد کند که نشان دهنده وجود فتق دیسک می باشد. از علل عمده و شایع فتق دیسک می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- بالارفتن سن: دیسک هایی در ستون فقرات وجود دارند که تحت تاثیر افزایش سن، دچار فرآیند آسیب و پارگی می شود. همین موضوع باعث می شود که فرد بیشتر در معرض خطر فتق یا بیرون زدگی قرار گیرد. در افراد جوان، دیسک ستون فقرات دارای مقادیر زیادی آب هستند. به مرور و باافزایش سن، میزان آب موجود در دیسک ها کاهش می باید و همین امر باعث می شود تا دیسک های آسیب دیده انعطاف پذیری کمتری دارد. این یعنی احتمال بروز آسیب بسیار زیاد می باشد.
- فعالیت یا حرکات شدید و ناگهانی: فعالیت ها و یا حرکات شدید ناگهانی می تواند باعث بیرون زدگی دیسک گردن شود. بنابراین حین بلندکردن اجسام سنگین با سرعت در توان ستون فقرات آن جسم را بلندکنید.
- آسیب روانی به ستون فقرات: در مواردی، آسیب های تروماتیک ناشی از حوادثی مانند سقوط از ارتفاع یا تصادفات رانندگی ممکن است منجر به فتق دیسک شود.
روش های تشخیص دیسک گردن چیست؟
روش های مختلفی برای تشخیص دیسک گردن وجود دارد که در ادامه به برخی از آنها اشاره میکنیم.
از متداول ترین روش های تشخیص فتق گردن می توان به تصویر برداری ام ارای اشاره کرد. از تصویربرداری با اشعه ایکس و یا رادیوگرافی ساده نیز برای تکمیل بررسی و ارزیابی استفاده می شود. اما نکته حائز اهمیت این می باشد که فتق دیسک گردن در تصویربرداری اشعه ایکس قابل مشاهده نیست. در گذشته از سی تی اسکن و میلوگرام نسبت به امارای بیشتر استفاده می شد. اما امروزه مگر در موارد خاص ، از این موارد به ندرت استفاده میشود.
سی تی اسکن
در این روش از اشعه ایکس و کامپیوتر برای تهیه تصاویر ۳ بعدی استفاده می شود. در این روش شکل و اندازه کانال نخاعی، محتویات آن و ساختار های مجاور نشان داده می شود.
تصویر برداری ام ار ای
امارای از یک میدان مغناطیسی قوی و امواج رادیویی برای تهیه تصاویر سه بعدی از ساختار های داخلی بدن استفاده میکند.
میلوگرافی
این تصویر برداری با کمک اشعه ایکس از کانال نخاعی پس از تزریق یک ماده به داخل فضای مغزی-نخاعی انجام می شود.
الکترومیوگرافی و نوار عصب و عضله
این تست، تکان الکتریکی را در امتداد ریشه های عصبی، اعصاب محیطی و بافت ماهیچه ای اندازه گیری می کند. این تست میتواند وجود آسیب عصبی مداوم، نواحی فشردگی عصب، نواحی آسیب دیده عصب و وضعیت بهبودی عصب را نشان دهد. این نوع تست به ندرت انجام می شود.
تصویربرداری با اشعه ایکس
استفاده از اشعه برای تهیه فیلم و یا عکس قسمتی از بدن استفاده می شود. می توان ساختار مهره ها ستون فقرات و شکل کلی آنها را به نمایش بگذارد. عمدتا عکسبرداری با اشعه ایکس برای تشخیص بالقوه ایجاد کننده درد اعم از وجود تومور، شکستگی و … انجام می شود.
روش های درمانی دیسک گردن کدام است؟
بسته به شدت عارضه روش های درمانی متفاوتی نیز برای آن وجود دارد. در موارد خفیف استراحت و انجام فیزیوتراپی دیسک گردن در منزل می تواند برای کاهش درد و علائم کافی باشد. به علاوه می توانید از ورزش های مناسب و مورد تایید متخصص طب فیزیکی که بر کاهش درد و عوارض ناخوشایند دیسک گردن دارد موثر باشد، کمک گرفت. اما در موارد جدی تر ممکن از شدت عارضه فرد مجبور به عمل جراحی می باشد. نوع عمل جراحی هم به محل بیرون زدگی دیسک و علائم به وجود آمده بستگی دارد. معمول ترین جراحی در این شرایط شامل لامینکتومی و فیوژن ستون فقرات است. همچنین روش های درمانی کم تهاجم تری نیز وجود دارد که می تواند برای بهبود بیرون زدگی دیسک از آنها استفاده کرد.
گردنبند های طبی
استفاده از این گردنبند ها که معمولا پزشکان نیز توصیه می کنند فشار وارد بر گردن شما را به حداقل می رساند و خود شما هم با توجه به این گردنبند ها در فعالیت های خود دقت بیشتری به خرج می دهید که مبادا گردن شما آسیب ببیند. بنابراین استفاده از این گردبند در طول استراحت می تواند بسیار مفید باشد.
استراحت
روش های درمانی برای فتق دیسک در ابتدا بسیار محافظه کارانه و غیر تهاجمی می باشد. بنابراین پزشک در شرایطی ممکن است به بیمار توصیه کند که مدتی سطح فعالیت جسمانی خود را کاهش داده و استراحت کند. این موضوع باعث کاهش التهاب عصب نخاعی می شود. البته که عدم حرکت کامل و استراحت مطلق نیز پیشنهاد نمی شود. استفاده از کمپرس های سرد و گرم در کنار استراحت می توان تاثیر بسزایی داشته باشد.
داروها
استفاده از داروهای ضد استروئیدی و مهار کننده ها به تجویز پزشک می تواند گزینه مناسبی باشد.
تزریق اپیدورال
در برخی موارد تزریق استروئید اپیدورال از طریق سوزن های نخاعی و با کمک اشعه ایکس به ناحیه بیرون زدگی دیسک استفاده می شود.
فیزیوتراپی
انجام فیزیوتراپی در موارد فتق دیسک می تواند برای تقویت عضلات گردن و کاهش فشار به روی دیسک تاثیرات بسرایی دارد. تمرین های کششی و تقویتی تحت نظر یک فیزیوتراپیست مطمئن می تواند بسیار در بهبود شما مفید واقع شود.
ماساژ درمانی
ماساژ ملایم توسط یک فرد متخصص نیز می تواند عضلات شما را نرم کند.
درمان دستی
متخصص کایروپراکتیک ممکن است از تکنیک های درمان دستی کمک بگیرد. این روش از درمانی با سرعت پایین به نام موبیلازیشن استفاده می کند.
جراحی
در صورتی که روش های غیرتهاجی موثر نباشد. پیشنهاد پزشک شما می تواند جراحی باشد. هدف از جراحی ستون فقرات، کاهش فشار به روی ستون فقرات می باشد. همچنین دیسک آسیب دیده را به صورت جزئی و یا کامل خارج می کنند.
طب سوزنی
برخی از افراد برای درمان درد گردن از روش های طب سوزنی استفاده می کنند که در تسکین درد آنها تاثیر می گذارد.
گرما و سرما درمانی
همچنین استفاده از کمپرس های گرم و سرد نیز می تواند در بهبود در شما تاثیرگذار باشد. اما نکته ای که وجود دارد این راه، روشی برای درمان نیست و تنها درد شما را به صورت مقطعی تسکین می دهد. شما در صورت داشتن درد های مربوط به دیسک گردن؛ باید به دنبال یک روش قطعی برای درمان آن باشید.
چگونه میتوان از بروز فتق دیسک گردن جلوگیر کرد؟
نکته قابل توجه این است که نمی توان به طور کامل از بروز فتق جلوگیر کرد. اما می توان با انجام برخی اقدامات احتمال بیرون زدگی دیسک را کاهش داد. از جمله این اقدامات می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- ورزش منظم برای تقویت عضلات
- ممانعت از انجام فعالیت های سنگین وسری
- رعایت تکنیک های مناسب و اصول اولیه حین بلندکردن اجسام سنگین
- حفظ حالت های مناسب یا وضعیت بدنی مناسب هنگام نشستن و ایستادن
- پرهیز استفاده از سیگار نیز تاثیر گذار است چرا که سیگار کشیدن جریان خونی که به دیسک گردن وارد می کند را کاهش می دهد.
- حفظ وضعیت صحیح بدن: زمانی که نشسته اید و یا ایستاده اید و یا با سیستم کار می کنید، باید وضعیت بدنی مناسبی داشته باشید. گردن خود را صاف نگه داشته و شانه ها به عقب ببرید.
- در صورتی که مدت طولانی نشسته اید و یا کارکرده اید باید استراحت های منظم برای خود در نظر بگیرید.
- از بالش های مناسب استفاده کنید که در هنگام خواب وضعیت بدن شما را در حالت طبیعی نگه دارند.
- همچنین حفظ وزن مناسب بدن می توان فشار روی ستون فقرات را کاهش دهد.
- فعالیت بدنی منظم می تواند عضلات شما را تقویت کرده و انعطاف ستون فقرات شما را افزایش دهد.
با رعایت نکات گفته شده، می توانید خطر ابتلا به بیرون زدگی دیسک را کاهش دهید.
بهترین مرکز فیزیوتراپی برای درمان دیسک گردن شدید در تهران
یکی از معتبر ترین مراکز برای انجام فیزیوتراپی و روش های درمانی دیسک گردن، کلینیک تخصصی کیوان می باشد که با داشتن افراد متخصص و با سواد و سابقه درخشان می تواند شما را در بهبود یافتن از عارضه درناک گردن کمک کند.در اکثر موارد حتی پس از روش های تهاجمی مانند عمل، انجام فیزیوتراپی می تواند بسیار تاثیربخش و مفید واقع شود. این مرکز در طول مسیر درمان بهترین پشتیبانی را برای مخاطبان خود داشته و با انجام خدمات اصولی و منظم، راه درمان را برای فرد هموار تر می کند.
کلام پایانی
بیرون زدگی دیسک گردن می تواند عارضه درناک باشد و باعث شد نسبت به فعالیت های روزمره خود ناتوان شوید. بنابراین با درک و شناخت علائم آن می توانید به موقع از وجود آن آگاه شده و نسبت به درمان آن اقدام کنید. همچنین در این مقاله به علل ایجاد این عارضه اشاره شد که با پیشگیری آن می توانید از ایجاد این دیسک شایع جلوگیری کنید. همانطور که گفته شد درمان دیسک گردن بسته به شدت و شرایط فرد می تواند متفاوت باشد اما ۱۰ روش متداول آن شامل استراحت، فیزیوتراپی، درمان دستی، ماساژ درمانی، استفاه از دارو و… بوده که در مقاله به طور مفصل به آن پرداختیم. به علاوه به راه های پیشگیری از این عارضه اشاره شد که با انجام اقدامات گفته شده می توانید خطر ابتلا به دیسک گردن را کاهش دهید.