در صورت ترشح بیش از حد اسید معده و از بین رفتن پوشش محافظتی آن، زخم معده ایجاد میشود. این اسید میتواند زخمهای باز زیادی را ایجاد کند و در موارد حاد، التهاب شدید، خونریزی و درد را به دنبال داشته باشد. دلایل متعددی برای ایجاد زخم معده وجود دارند که از جمله آنها میتوان به استفاده بیش از حد از داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی، سندرم زولینگر-الیسون، استرس فیزیولوژیکی شدید اشاره کرد. با انجام آزمایشهای مربوطه در بهترین آزمایشگاه شیراز، تشخیص زخم معده به راحتی امکانپذیر بوده و پزشک راهکارهای درمانی مناسب برای آن را به شما ارائه خواهد داد. در ادامه، به بررسی دقیقتر علائم و روشهای تشخیص و درمان زخم معده خواهیم پرداخت.
زخم معده چیست و دلایل ایجاد آن کدامند
زخم معده یکی از بیماریهای دردناک است که به دلیل از بین رفتن پرزهای موجود در دیواره معده یا ابتدای روده کوچک ایجاد میشود. زمانی که پوشش معده و ابتدای روده کوچک آسیب ببیند، آنزیمهای گوارشی و اسید معده به تدریج دیوارهها را از بین میبرند.
پس از ایجاد زخمهای باز، اسید معده آنها را تحریک کرده و وضعیتی وخیم را ایجاد میکند. نکته مهم این است که سالانه افراد زیادی به زخم معده مبتلا میشوند، اما به دلیل سهلانگاری در مراجعه به پزشک و انجام تستها و آزمایشهای مربوطه در مراکز درمانی و بهترین آزمایشگاه شیراز، با مشکلات جدی مواجه خواهند شد.
حال در ابتدا مهم است که بدانید چه عواملی میتوانند سبب ایجاد زخم معده شوند. بروز تنها یک نشانه به معنای ابتلا به زخم معده نیست. در واقع، چندین علامت میتوانند این بیماری را نشان دهند. بنابراین، هوشمندانهترین اقدام این است که به پزشک متخصص مراجعه کنید و از امکانات بهترین آزمایشگاه شیراز برای تشخیص وجود یا عدم وجود این بیماری بهرهمند شوید. در ادامه به برخی از دلایل بروز زخم معده اشاره خواهیم کرد.
- عفونت باکتری هلیکوباکتر پیلوری: این باکتری به تخریب لایه محافظ دیواره معده میپردازد و باعث تحریک و التهاب آن میشود.
- سندرم زولینگر-الیسون: در برخی از مواقع افرادی که دچار سندروم زولینگر الیستون هستند، به زخم معده مبتلا میشوند، اما بروز این بیماری صددرصد نیست.
- استرس فیزیولوژیکی شدید: استرس باعث تغییر PH در بدن میشود و همین موضوع افزایش میزان ترشح اسید معده را به دنبال دارد.

- فشار روحی: در مواجهه با تنش و افزایش استرس و در پی آن تحمل فشار روحی زیاد، زخم معده ایجاد میشود.
- مصرف غذاهای ناسالم: صرف غذاهای تند، چرب، سنگین و… علائم و نشانههای زخم معده را تشدید میکند و باعث تحریک این بیماری میشود.
- مصرف سیگار و الکل: سیگار و الکل به دلیل داشتن ترکیبات مضر، میتوانند باعث بروز زخم معده شوند و آن را تشدید کنند.
در صورت عدم رعایت رژیم غذایی مناسب و مشاهده این علائم، بهتر است که به پزشک مراجعه کنید و پس از انجام آزمایشهای مربوطه در بهترین آزمایشگاه شیراز، با توصیه پزشک معالج مراقبتهای درمانی لازم را در پیش بگیرید.
علائم زخم معده
یکی از اصلیترین و شایعترین علائم زخم معده، دردهای شدید است که به راحتی قابل تشخیص هستند. این درد معمولاً زمانی رخ میدهد که معده خالی بوده و گاهاً به صورت موقتی احساس میشود. درد میتواند چند دقیقه تا چند ساعت ادامه داشته باشد و در صورتی که با چنین وضعیتی مواجه شدهاید، باید سریعاً به پزشک یا آزمایشگاه مراجعه کنید. لازم به ذکر است که زخم معده تنها با درد خود را نشان نمیدهد و علائم دیگری نیز دارد. در ادامه به دیگر علائم زخم معدهخواهیم پرداخت.
- نفخ شکم
- تهوع
- استفراغ
- کاهش وزن بدون دلیل مشخص
- مدفوع تیره و سیاهرنگ
- سوزش سردل
- سرگیجه
- سختی تنفس
- احساس خستگی بیدلیل
- رنگپریدگی پوست
- استفراغ با ذرات خونی
- دلدرد شدید

راههای تشخیص و درمان زخم معده
زخم معده معمولاً پس از بروز علائم و نشانهها قابل تشخیص است. در این مرحله، پزشک متخصص به بررسی سابقه بیماریهای شما میپردازد و آزمایشهایی را تجویز میکند. شما میتوانید این آزمایشها را در بهترین آزمایشگاه تهران انجام دهید تا از دقت و صحت نتایج اطمینان حاصل کنید. در ادامه، به روشهای مختلف تشخیص زخم معده که با کمک بهترین آزمایشگاه شیراز نیز انجام میشود، اشاره خواهیم کرد.
- آندوسکوپی (EGD): در این روش تشخیص، پزشک به بررسی بخش داخلی دستگاه گوارش می پردازد و یک نمونه از آن را میگیرد تا آزمایشهای لازم انجام شوند.
- معاینه با اشعه ایکس GI: در این شیوه معاینه باید دستگاه گوارش فوقانی، معده و ابتدای روده کوچک به کمک اشعه ایکس بررسی شوند.
- CT اسکن: پزشک در این روش به سراغ بررسی اندامهای داخلی بدن میرود و به ارزیابی میزان صدمات وارد شده به دیواره معده و روده میپردازد.
- تست تنفس: به منظور اطمینان از وجود عفونتهای هیلوباکتری پیلوری باید تست تنفس انجام شود.
- آزمایش خون: یکی دیگر از راههای تشخیص عفونت هیلوباکتری پیلوری در بهترین آزمایشگاه شیراز، آزمایش خون است که پزشک به کمک نتیجه آزمایش، زخم معده را بررسی میکند.
- آزمایش مدفوع: در آزمایش مدفوع نیز میتوان به وجود یا عدم وجود عفونت هیلوباکتر پیلوری پی برد.
پس از اینکه این بیماری تشخیص داده شد، نوبت به درمان آن میرسد. برای درمان زخم معده، میتوانید از درمانهای دارویی و همچنین تغییر سبک زندگی بهره ببرید، اما باید توجه داشته باشید که اگر زخم معده شما در مرحله حاد باشد، تغییر سبک زندگی به تنهایی کافی نخواهد بود و باید پس از مراجعه به پزشک و انجام آزمایشهای لازم، از داروها استفاده کنید. در ادامه، به انواع روشهای درمان زخم معده اشاره میکنیم.
- درمان دارویی: مصرف آنتیبیوتیکها، داروهای کاهشدهنده اسید، آنتیاسیدها، داروهای محافظتکننده از معده و…
- تغییرات در سبک زندگی: ترک سیگار و الکل، تغییرات در رژیم غذایی و مصرف سبزیجات یا انواع مغزها، مدیریت استرس و…
زخم معده بیماری است که به آسیبهای باز در دیواره معده یا بخش ابتدایی روده کوچک اشاره دارد و اغلب به دلیل ترشح بیش از حد اسید معده، مصرف بیرویه داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی یا عفونت هلیکوباکتر پیلوری ایجاد میشود. مراجعه به پزشک مجرب و انجام آزمایشهای تجویز شده در بهترین آزمایشگاه شیراز میتواند به شما در رهایی از این بیماری کمک کند. از جمله مهمترین علائم این بیماری میتوان به مدفوع تیره و سیاهرنگ، سوزش سردل، سرگیجه، دشواری در تنفس، احساس خستگی بیدلیل و رنگپریدگی پوست اشاره کرد. به خاطر داشته باشید که به محض بروز هر یک از این نشانهها، باید به پزشک مراجعه کنید و از مصرف خودسرانه داروها بپرهیزید.
نظرات کاربران