زونا چیست؟ (همه چیز درباره بیماری زونا)
زونا یک عفونت ویروسی است و توسط ویروس واریسلا زوستر ایجاد می شود، همان ویروسی که باعث آبله مرغان می شود. زونا اغلب باعث بثورات دردناک می شود و درمان هایی که برای آن وجود دارد فقط برای کاهش علائم هستند. این بیماری اغلب در بزرگسالان مشاهده می شود. این مطلب را تا انتها مطالعه کنید تا اطلاعات مفیدی درباره آن کسب کنید.
در این مطلب می خوانید:
زونا چیست؟
زونا چشم چیست؟
علت بیماری زونا چیست؟
علائم نشان دهنده زونا چیست؟
زونا چه عوارضی ایجاد می کند؟
زونا چگونه تشخیص داده می شود؟
زونا چگونه درمان می شود؟
چگونه از ابتلا به زونا پیشگیری کنیم؟
آیا زونا مسری است؟
چه کسانی در معرض خطر زونا هستند؟
زونا چیست؟
زونا یک عفونت ناشی از ویروس بوده و علامت اصلی آن بثورات دردناک است.
ویروسی که باعث زونا می شود واریسلا زوستر نام دارد، همان ویروسی که باعث آبله مرغان نیز می شود. هرکسی که به زونا مبتلا می شود ابتدا یک مورد آبله مرغان در گذشته داشته است. آبله مرغان باعث ایجاد تاول های خارش دار می شود که ممکن است در پشت، سینه و صورت شروع شده و به بقیه بدن سرایت کند. اما زونا در یک طرف بدن، معمولا در یک ناحیه خاص ظاهر می شود.
بثورات به صورت دسته ای از برجستگی های کوچک شروع می شود. این برجستگی ها با پوست اطراف متفاوت به نظر می رسند و در رنگ های پوست متفاوت ظاهر می شوند. برجستگی ها به تاول های پر از مایع تبدیل می شوند و معمولاً در عرض ۷ الی ۱۰ روز خشک و پوسته پوسته می شوند. زونا می تواند یک وضعیت بسیار دردناک باشد و گاهی اوقات درد حتی پس از از بین رفتن بثورات باقی می ماند.
زونا چشم چیست؟
ویروس زونا می تواند چشم را تحت تاثیر قرار دهد که اگر به موقع نسبت به درمان آن اقدام نشود ممکن است به از دست دادن بینایی منجر شود.علائم زونا چشم می تواند شامل موارد زیر باشد:
- راش پوستی روی یک یا هر دو پلک
- تاری دید
- حساسیت به نور
- درد و تورم عنبیه
- تورم عصب بینایی
- شکستگی سطح قرنیه
- قرمزی و تراوش که سفیدی چشم شما را تحت تاثیر قرار می دهد.
زونا چشم می تواند بعداً منجر به عوارض شود. عوارض زونا چشم می توانند شامل موارد زیر باشند:
- دوبینی
- گلوکوم
- زخم قرنیه
- آب مروارید
- خشکی چشم
- عفونت باکتریایی
- آسیب دائمی بینایی
علت بیماری زونا چیست؟
هنگامی که در کودکی به آبله مرغان مبتلا می شوید، بدن شما با ویروس واریسلا زوستر مبارزه می کند و علائم فیزیکی آبله مرغان از بین می رود، اما ویروس همیشه در بدن شما باقی می ماند. ممکن است در بزرگسالی ویروس دوباره فعال شود. این بار ویروس واریسلا زوستر برای دومین بار به شکل زونا ظاهر می شود.
علائم نشان دهنده زونا چیست؟
علائم زونا معمولاً فقط بر بخش کوچکی از یک طرف بدن شما تأثیر می گذارد. این علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- بثورات قرمزی که چند روز پس از درد شروع می شود
- تاول های پر از مایع
- درد، سوزش یا گزگز
- حساسیت به لمس
- خارش
- تب
- سردرد
- حساسیت به نور
- خستگی
- درد
زونا چه عوارضی ایجاد می کند؟
زونا در اکثر مواقع بدون ایجاد عوارض بهبود میابد. اما گاهی اوقات می تواند عوارضی ایجاد کنند. عوارض زونا عبارتند از:
- ضعف عضلانی
- مشکلات چشمی
- جای زخم یا تغییر رنگ پوست پس از بهبودی بثورات
- نورالژی پس از تبخال، که در آن درد چندین ماه پس از برطرف شدن بثورات زونا ادامه دارد
- عفونی شدن بثورات، که ممکن است نیاز به درمان با آنتی بیوتیک داشته باشد
- سندرم رمزی هانت، یک بیماری نادر که در آن زونا عصب صورت شما را تحت تاثیر قرار می دهد و باعث ضعف در یک طرف صورت و گاهی اوقات مشکلات شنوایی می شود.
زونا چگونه تشخیص داده می شود؟
زونا را می توان از طریق نحوه پخش بثورات در بدن شما تشخیص داد. تاول های بثورات زونا معمولاً به صورت نواری در یک طرف بدن شما ظاهر می شوند. زونا همچنین ممکن است در آزمایشگاه با استفاده از خراش دادن یا سواب مایع از تاول ها تشخیص داده شود.
زونا چگونه درمان می شود؟
هیچ درمان قطعی برای این عارضه وجود ندارد. پزشک برای درمان زونا داروهایی را برای کاهش درد و علائم زونا تجویز می کند. معمولا دوره بهبود این بیماری ۲ تا ۴ هفته است. استفاده از کمپرس آب سرد، خشک کردن تاول ها و مصرف دارو های تجویزی پزشک در درمان این بیماری موثر هستند. اگر برای درمان به موقع به پزشک مراجعه کنید روند بهبودی می تواند سریع تر شود.
اگر درمان را به موقع و با مشاهده اولین علائم زونا شروع کنید، داروهای ضد ویروسی می تواند در کاهش نواحی درگیر با ضایعه پوستی موثر باشد. استفاده از پمادهای موضعی مثل کالامین دی در کاهش خارش موثر است.
چگونه از ابتلا به زونا پیشگیری کنیم؟
برای این بیماری واکسنی وجود دارد که با تزریق آن احتمال ابتلا به زونا تا حدود زیادی کاهش می یابد شما حتی میتوانید از تزریقات در منزل هم برای تزریق این واکسن بهره ببرید. اگر شخص حتی با وجود تزریق واکسن زونا به این عارضه دچار شود، شدت آن بسیار خفیف تر و دوره بهبودی کمتر خواهد بود.
و اما پیشنهاد من به شما این است که در کناز خرید واکسن زونا ، خرید واکسن گارداسیل را هم انجام دهید و آن را نیز برای سلامتی خود و پوستتان تزریق کنید.
آیا زونا مسری است؟
ویروس واریسلا زوستر یک ویروس واگیر دار است اما فرد مبتلا به زونا نمی تواند زونا را به فرد دیگری منتقل کند، در واقع فقط می تواند آبله مرغان را منتقل کند. ویروس واریسلا زوستر از طریق تماس مستقیم پوست به پوست با مایعی که از تاول ها ترشح می شود، پخش می شود. ویروس واریسلا زوستر به ندرت از طریق تنفس و روش ویروس های موجود در هوا پخش می شود. اگر بثورات در مرحله تاول باشند، از کسانی که آبله مرغان یا واکسن آبله مرغان نگرفته اند دوری کنید و بثورات خود را بپوشانید.
چه کسانی در معرض خطر زونا هستند؟
عوامل زیر خطر ابتلا به زونا را افزایش می دهد:
- افزایش سن
- سیستم ایمنی ضعیف
- ابتلا به آبله مرغان در گذشته
- مصرف داروهایی که سیستم ایمنی بدن را تضعیف می کند
- برخی شرایط پزشکی مانند لوسمی و سرطان لنفوم، و عفونت اچ آی وی