بیماری هاپزشکی و سلامت

6 علت دل پیچه در سنین مختلف ؛ چگونه از دل پیچه جلوگیری کنیم؟

عفونت‌های گوارشی، ویروس آنفولانزای معده، یبوست و مسمومیت غذایی از شایع‌تریت علل دل پیچه هستند. علاوه‌بر این‌ها، دل پیچه از علائم مشترک بیماری‌هایی همچون عدم تحمل لاکتوز، سنگ کلیه، آپاندیست، استرس و اضطراب و مصرف داروهای خاص هم است.

دکتر گوارش، برای شناسایی و تشخیص دل پیچه، آزمایش ادرار، آزمایش خون، سونوگرافی و آندوسکوپی را برای بیمار تجویز می‌کند. این متخصص، پس از اینکه یافت عامل ابتلا به دل پیچه چیست، روش‌های درمانی منحصربه‌فردی برای هر بیمار ارائه می‌دهد. نوشیدن مایعات، داروهای ضداسهال، مسکن‌ها، مصرف آنتی‌بیوتیک، استراحت و جراحی بخشی از برنامه درمان دل پیچه هستند.

شما برای پیشگیری از دل پیچه می‌توانید اقدامات متعددی انجام دهید. این اقدامات شامل شستن دست با آب و صابون، پرهیز از خوردن غذاهای ناسالم، پخت کامل غذا و نوشیدن مایعات به اندازه کافی هستند.

علت دل پیچه چیست؟

دل پیچه به دلایل متفاوت و متعددی رخ می‌دهد. عواملی همچون سوءهاضمه، اسهال، انواع عفونت‌ها، آب و غذای آلوده، انواع بیماری‌های کلیه و روده می‌توانند باعث بروز دل پیچه شوند. به‌همین‌خاطر، در صورت ادامه درد و تشدید علائم، نیاز به تشخیص و بررسی متخصص گوارش خواهید داشت. این متخصص، می‌تواند با انواع معاینات و آزمایش‌ها، علت زمینه‌ای دل پیچه را شناسایی کرده و متناسب با آن برنامه درمانی منحصربه‌فردی به شما ارائه دهد. در ادامه، به شایع‌ترین عوامل ایجادکننده دل پیچه پرداخته‌ایم.

مشکلات گوارشی

دل پیچه، یکی از علائم مشترک در بسیاری از مشکلات گوارشی مانند سوءهاضمه، گاز معده، اسهال و یبوست است. در ادامه، به علت هر یک از این بیماری‌های گوارشی اشاره کرده‌ایم:

  • سوءهاضمه؛احساس سنگینی و ناراحتی در معده ناشی از خوردن غذاهای سنگین یا تند
  • گاز معده؛به دلیل بلعیدن هوا یا هضم ناقص مواد غذایی
  • اسهال؛تخلیه سریع و مکرر روده در اثر عفونت‌های باکتریایی، ویروسی یا مسمومیت غذایی
  • یبوست؛به علت کمبود فیبر در رژیم غذایی یا کم‌آبی بدن

متخصص گوارش، برای درمان این بیماری‌ها، اصلاح رژیم غذایی و درمان‌های دارویی را تجویز می‌کند.

عفونت‌ها

عفونت‌های ناشی از ویروس‌ها، باکتری‌ها یا انگل‌ها، باعث التهاب و شکم درد شده و به دل پیچه منجر می‌شوند. عفونت‌های ویروسی مانند نوروویروس و روتاویروس، به سرعت قابل انتقال بوده و با علائمی مانند اسهال و استفراغ همراه هستند. عفونت‌های باکتریایی مانند سالمونلا و اشریشیا کولی ناشی از مصرف غذاهای آلوده، درد شدید شکمی، تب و اسهال را در پی دارند. انگل‌هایی مانند ژیاردیا و آمیب، از طریق آب یا غذاهای آلوده منتقل شده و علائم مشابهی ایجاد می‌کنند. متخصص گوارش، برای درمان این عفونت‌ها، آنتی‌بیوتیک‌ها یا داروهای ضدویروس را توصیه می‌کند.

مسائل مربوط به تغذیه

مصرف غذاهای آلوده، آلرژی‌های غذایی یا خوردن غذاهای تند، چرب و سنگین، دل پیچه را به دنبال دارند. در ادامه، به علت ابتلا به دل پیچه در هر یک از این موارد اشاره کرده‌ایم:

  • مصرف غذاهای آلوده؛ابتلا به عفونت‌های گوارشی از نوع باکتریایی، ویروسی و انگلی
  • آلرژی‌های غذایی؛التهاب و درد شکم ناشی از واکنش سیستم ایمنی بدن به برخی پروتئین‌های موجود در غذا
  • خوردن غذاهای تند و چرب؛ابتلا به دل پیچه در اثر تحریک معده
  • پرخوری؛دل پیچه در اثر احساس سنگینی و ناراحتی در معده

پیروی از رژیم غذایی متعادل و سالم و پرهیز از مصرف غذاهای آلوده و حساسیت‌زا، بهترین راه برای درمان این نوع دل پیچه است.

استرس و اضطراب

استرس و اضطراب، افزایش انقباضات معده و درد شکم را در پی دارند. استرس با تاثیر مستقیم بر سیستم گوارشی، باعث افزایش ترشح اسید معده و تغییر در حرکت‌های روده می‌شود. اضطراب، حساسیت معده و روده به درد را بالا می‌برد. اختلال در عادات غذایی افراد مضطرب یا مبتلا به استرس، همچون پرخوری یا بی‌اشتهایی، احتمال ابتلا به مشکلات گوارشی را تشدید می‌کند.

مصرف داروها

دل پیچه می‌تواند از عوارض مصرف برخی از داروها باشد. داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی مانند ایبوپروفن و آسپیرین، با تحریک معده و زخم معده، درد و دل پیچه را به دنبال خواهند داشت. آنتی‌بیوتیک‌ها، باعث تغییراتی در فلور طبیعی روده شده و به اسهال و دل پیچه منجر می‌شوند. همچنین، برخی از داروهای مسکن، آرام‌بخش و حتی مصرف بیش از حد و نادرست داروها، با مشکلات گوارشی همراه هستند. در صورت مشاهده عوارض جانبی ناشی از داروها، پزشک متخصص، میزان مصرف دارو یا نوع داروی مصرفی را تغییر خواهد داد.

هر آنچه که به دستگاه گوارش ربط پیدا می‌کند، زیر نظر دکتر گوارش درمان می‌شود. پزشک متخصص گوارش نیز درست مانند دیگر متخصصین وظیفه دارد تا از زمان ویزیت بیمار تا انجام آزمایش‌های مورد نیاز، تشخیص و درمان، در کنار بیمار بوده و او را همراهی کند.اگر می خواهید بدانید که دکتر گوارش کیست و چه کاری انجام می دهد ، می توانید به سایت دکتردکتر مراجعه نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا