کم خونی شدید در زنان: چگونه می توان آن را تشخیص داد و درمان کرد؟
هنگامی که سطح هموگلوبین در سلولهای قرمز خون کاهش مییابد، بروز کمخونی رخ میدهد. طبق آمارها، تقریباً ۳۵۰ میلیون زن در کشورهای در حال توسعه از کمخونی ناشی از فقر آهن رنج میبرند. در ایران نیز، اعلام شده است که حدوداً ۲۰ تا ۳۰ درصد زنان به کمخونی مبتلا هستند. فقر آهن در ایران و بسیاری از جوامع دیگر بسیار شایع است، اما نسبت آنمی درافراد نسبت به فقر آهن بسیار کمتر است. به طور کلی میتوان گفت که خانمها بیشتر از آقایان به کمخونی شدید دچار میشوند. در این مقاله، ما به بررسی درمان کمخونی شدید در خانمها میپردازیم.
علت بروز کم خونی در زنان
یکی از نوعهای شایع کمخونی، کمخونی ناشی از کمبود آهن است که زمانی رخ میدهد که بدن شما به مقدار کافی آهن را دریافت نکند. برای ساخت هموگلوبین، بدن انسان به آهن نیاز دارد. هموگلوبین وظیفه دارد تا اکسیژن را به بافتهای بدن منتقل کند. بسیاری از افراد ممکن است طی زندگی خود به کمخونی ناشی از کمبود آهن مبتلا شوند، اما خودشان این موضوع را نمیدانند.
منابع مختلف موجود برای جبران عدم موجودی آهن در بدن استفاده کرد. قرص آهن به عنوان یک مکمل کمکی استفاده کرد.
علائم کم خونی در زنان
قبل از بررسی درمان کمبود آهن شدید در زنان، ابتدا توضیحاتی درباره علائم کمبود آهن ارائه میدهیم. علائم کمبود آهن در ابتدا ممکن است بسیار سبک باشند، اما اگر این نشانهها را جدی نگیرید، به تدریج قطعاً شدیدتر خواهند شد. کمبود آهن متوسط تا شدید همراه با علائم زیر میباشد، چه در مردان و چه در زنان.
- احساس ضعف و خستگی عمومی
- رنگپریدگی پوست
- تنگی نفس
- سرگیجه
- ریزش مو
- احساس سوزن سوزن شدن در پاها
- تورم یا درد زبان
- سرد بودن دست و پا
- ضربان قلب سریع یا نامنظم
- ناخن های شکننده
- سردرد
- علاقههای عجیب به مصرف مواد غیرمعمول مانند یخ یا خاک.
در هر حالت، بهترین روش برای تشخیص کمبود آهن، انجام تست خون است که در آن میزان آهن در خون به خوبی قابل تشخیص است.
درمان کم خونی شدید در بانوان
به منظور بهبود علائم کم خونی در زنان، میتوان از راههای مختلفی استفاده کرد. البته اگر به همه این راهها توجه شود، بدون شک نتیجهگیری بهتری خواهیم داشت.
استفاده از قرص آهن
استفاده از قرص آهن به افزایش سطح آهن در بدن کمک میکند. اگر امکانش وجود دارد، بهتر است قرص آهن را با معده تهی مصرف کنید تا بهبود جذب آن در بدن صورت گیرد. اما متأسفانه بسیاری از افراد با استفاده از مکملهای آهن مشکلات گوارشی و ناراحتی معده را تجربه میکنند. در این صورت، قرص آهن باید همراه با وعدههای غذایی مصرف شود. معمولاً مکملهای آهن باعث تغییر رنگ مدفوع به سیاه میشوند و در بسیاری از موارد یبوست ایجاد میکنند.
عدم توانایی در مواجهه با این مشکل باشد، توصیه میشود مصرف فیبر و میوه و سبزیجات را افزایش داد تا در آشتی با یبوست، بهتری بیابد. استفاده مداوم از قرص آهن به علت ابتلا به کمخونی ممکن است برای چند ماه ضروری باشد.
رژیم غذایی غنی از آهن
حتما برای درمان کم خونی شدید در خانمها نیاز است به یک رژیم غذایی ویژه توجه ویژه داشت. رژیمی که شامل منابع غذایی زیر باشد، بسیار مفید برای بهبود کم خونی بسیار شدید است:
- گوشت قرمز
- سبزیجات برگسبز تیره
- میوههای خشک
- مغزهای موجود در آجیل
- غلات غنی شده با آهن
برای افزودن، باید شما بدانید که ویتامین C نقش بسیار مهمی در جذب آهن دارد. توصیه میکنیم که هنگام استفاده از قرص آهن، آن را با یک لیوان آب پرتقال یا سایر مرکبات مصرف کنید تا جذب آهن در بدن شما به حداکثر برسد.
بررسی علت اصلی بروز کم خونی
در صورتی که خونریزی در زنان به طور بیش از حد باشد، استفاده از قرص آهن مفید نیست و در واقع باید دلیل اصلی این مشکل را بررسی کرد. احتمالاً پزشک ممکن است به زنانی که در دوران قاعدگی خود با خونریزی شدید روبرو هستند، تجویز قرص جلوگیری از بارداری را پیشنهاد دهد تا دوران قاعدگی تنظیم شده و شدت خونریزی کاهش یابد. در صورتی که بیماری خاصی منجر به خونریزی شدید شده باشد، باید برای درمان آن بیماری تشخیص داده شود.
انتقال خون
اگر کمبود خون بسیار شدید باشد، برای پیشگیری از خطرات ممکن حتماً باید از انتقال خون کمک گرفت. در این حالت، در بیمارستان و مراکز درمانی، به بدن فرد مقدار مناسبی خون تزریق خواهد شد.
علائم کم خونی در دوران پریود
به طور دقیق میتوان گفت که نشانههای کم خونی در دوره پریود همان نشانههایی است که قبلاً در این مقاله بیان کردیم. این علائم شامل خستگی بیش از حد، خواب آلودگی، ضعف، کاهش رنگ پوست، سردرد و سرگیجه میشود. دوره خونریزی قاعدگی معمولاً بین ۴ تا ۵ روز طول میکشد، در حالیکه اگر خونریزی بیش از ۷ روز ادامه داشته باشد، مقدار دو برابر بیشتر از خون از بدن خروجی خواهد داشت.
در دوران بارداری، زنان علاوه بر مواجهه با خطر فقر آهن و کم خونی، نیاز به خون بیشتری دارند تا به رشد مناسب جنین خود کمک کنند. بنابراین، در این دوران نیز اقدامات لازم برای پیشگیری از کم خونی باید انجام شود. برخی زنان یائسه نیز به دلیل خونریزی های شدیدی که قبل از یائسگی داشته اند، با کم خونی مواجه می شوند. علائم کم خونی در زنان یائسه و زنان شیرده نیز همان علائمی است که به آنها اشاره شد.
بانوان در انواع سن ها نیاز روزانه به مقادیر زیر از آهن دارند:
سن | مقدار نیاز روزانه زنان (میلی گرم) | دوز نیاز روزانه زنان باردار | مقدار نیاز روزانه زنان شیرده |
از بدو تولد تا ۶ ماهگی | ۰.۲۷ | ||
۷ تا ۱۲ ماهگی | ۱۱ | ||
۱ تا ۳ سالگی | ۷ | ||
۴ تا ۸ سالگی | ۱۰ | ||
۹ تا ۱۳ سالگی | ۸ | ||
۱۴ تا ۱۸ سالگی | ۱۵ | ۲۷ | ۱۰ |
۱۹ تا ۵۰ سالگی | ۱۸ | ۲۷ | ۹ |
۵۱ سالگی به بعد | ۸ |
معرفی بهترین قرص های آهن برای کم خونی
خانمها و آقایان میتوانند به منظور جلوگیری و درمان کم خونی از مکملهای زیر استفاده نمایند:
کپسول سیدرال فارمانوترا
شما می توانید کم خونی شدید در بانوان را با استفاده از کپسول سیدرال درمان کنید. این کپسول دارای جذب بالایی در بدن است و عوارض گوارشی ندارد. این مکمل شامل آهن، ویتامین C و ویتامین B12 است. بزرگسالان باید روزانه یک عدد از کپسول سیدرال را مصرف کنند. لازم به ذکر است که این مکمل مناسب هر دو جنسیت است. این کپسول با استفاده از فرآیند لیپوزومال تولید شده است، بنابراین هیچ عارضه گوارشی ایجاد نمی کند.
کپسول ایزی آیرون نچرال ورلد
شما میتوانید بجهت پیشگیری و درمان فقر آهن از کپسول ایزی آیرون نچرال ورلد استفاده کنید. این محصول شامل آهن، اسید فولیک، ویتامین B12 و ویتامین C است. ویتامین سی باعث افزایش جذب آهن در بدن میشود. این کپسول از آهن به شکل بیس گلیسینات ترکیب شده است که جذب مؤثر چهار برابر بیشتری نسبت به فروس سولفات دارد. خانمها میتوانند در دوران قاعدگی از این کپسول استفاده کنند. اگر رژیم لاغری یا گیاهی دارید، احتمال کمبود خون در شما بیشتر است و این مکمل میتواند پیشنهاد خوبی برای شما باشد.
کپسول فروگلوبین ب ۱۲ ویتابیوتیکس
بدون شک کپسول فروگلوبین ب ۱۲ ویتابیوتیکس یکی از کاملترین مکملهای خونساز است. ترکیبات آن شامل آهن، فولیک اسید، ویتامین ب۶، ویتامین ب۱۲، مس و روی نیز میباشد. این کپسول همچنین میتواند برای تقویت سیستم ایمنی نیز مورد استفاده قرار گیرد. مصرف این کپسول به منظور پیشگیری از کمخونی در دوران بارداری و شیردهی به خانمها پیشنهاد میشود. اگر علائمی مانند ضعف، خستگی بیش از حد و ریزش مو تجربه میکنید، احتمالاً مبتلا به کمخونی هستید. در این صورت، استفاده از این مکمل میتواند پیشنهاد خوبی برای شما باشد.
قرص آیرون بیس گلیسینات هلث اید
در هر قرص از مکمل آهن بیس گلیسینات هلث آیرون، ۳۰ میلیگرم آهن و ۱۲۰ میلیگرم ویتامین سی وجود دارد. همانند آنچه پیشتر اشاره کردیم، ویتامین C میتواند بهبود جذب آهن در بدن را تسهیل کند و برای رفع کمخونی شدید در خانم ها و آقایان مؤثر است. این محصول از آهن بیس گلیسینات تهیه شده و بنابراین هیچ نوع عارضه گوارشی ندارد. این قرص برای بیماران مبتلا به سلیاک، ناقص تحمل لاکتوز و دیابت بسیار مناسب است و فاقد هرگونه رنگ، طعم و مواد نگهدارنده است.
کپسول فرودین هولیستیکا
بانوان قبل از بارداری، در طول بارداری و همچنین در دوران شیردهی میتوانند از کپسول فرودین هولیستیکا استفاده کنند تا از کمبود آهن جلوگیری کنند و آن را درمان کنند.این محصول شامل آهن، اسید فولیک، ویتامین B12 و ۳۱ ترکیب دیگر است. توصیه میشود روزانه ۱ یا ۲ عدد از این قرص را با معده خالی مصرف کنید. در صورتی که در این حالت از مشکلات گوارشی رنج ببرید، میتوانید این کپسول را همراه با وعده های غذایی بخورید. همچنین میتوانید با استفاده از این کپسول ریزش موهای ناشی از کمبود آهن را درمان کنید.
قرص مکسوفر ویرالیان گروه
برای درمان کمبود خون شدید در زنان و مردان، میتوانید از مکسوفر ویرالیان گروه استفاده کنید. این محصول در هر روز ۳۷۰ میلیگرم آهن دارد و از ضعف آهن جلوگیری میکند. افراد بالای ۱۲ سال میتوانند روزانه ۱ عدد از این مکمل را استفاده کنند. استفاده از این قرص به خصوص برای زنان باردار، افراد کمک کننده خون و افراد مبتلا به سرطان توصیه شدهاست. مکسوفر به تولید هموگلوبین کمک میکند و باعث بهبود عرضهی اکسیژن از ریه به سایر اعضا میشود. اغلب هیچ عوارض جانبیی ایجاد نمیشود اگر از مکسوفر به میزان و نحوهی توصیه شده توسط پزشک استفاده کنید.
قرص مکسوفر پلاس ویرالیان گروه
شرکت تولید کننده محصول قرص مکسوفر پلاس ویرالیان گروه، محصولی مشابه محصولی که در قسمت قبل توضیح داده شد، تولید میکند. اما تفاوت این دو محصول در این است که قرص مکسوفر پلاس ویرالیان گروه، علاوه بر ماده معدنی آهن، از اسید فولیک (ویتامین B9) نیز استفاده میکند. اسید فولیک در پیشگیری از کمخونی نقش مؤثری دارد. هر دوز روزانه این مکمل حاوی ۳۷۰ میلیگرم آهن و ۴۰۰ میکروگرم اسید فولیک است. میتوانید هر روز یک قرص از این محصول را استفاده کنید. اگر بالای ۱۲ سال سن دارید و علائمی مانند رنگپریدگی، ریزش مو یا خستگی را تجربه میکنید، قبل از مصرف این محصول، نظر پزشک خود را جویا شوید.
سخن پایانی
با توجه به قاعدگی های سنگین و بارداری های بیشمار، احتمال بروز کم خونی در زنان بیشتر از مردان است. کم خونی انواع مختلفی دارد، اما یکی از اصلی ترین عوامل آن کمبود آهن در بدن است. در این مقاله ما تلاش کرده ایم تا درمان کم خونی شدید در زنان را مورد بررسی قرار داده و روش های درمانی را ارائه کنیم. اگر در سن باروری هستید، پیشنهاد می شود سالانه با انجام آزمایش خون، میزان آهن خون خود را تعیین کرده و از این طریق از بروز کم خونی جلوگیری کنید.